Latest topics
» mengembara ke china secara backpack
Fri Oct 28, 2011 9:09 am by amir

» Assalamualaikum...
Sat Sep 17, 2011 8:59 am by salma

» 7 masjid menarik di dunia
Sun Dec 05, 2010 2:50 am by pak chik

» Adab-adab Bermusafir
Sun Dec 05, 2010 2:48 am by pak chik

» Kembara Tempatan
Sun Oct 24, 2010 6:11 am by zam

» makanan muslim yang power sepanjang pengembaraan.
Sun Oct 24, 2010 6:09 am by zam

» Majlis Pelancaran KKMM Peringkat Negeri Johor
Sun Oct 24, 2010 6:05 am by zam

» Taman Negara Tanjung Piai
Sat Aug 28, 2010 3:18 am by zam

» Transit di Dubai International Airport
Sun Jul 11, 2010 5:38 am by hellibra2

Gallery


Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 121 on Tue Mar 08, 2011 10:57 am

bekalan untuk pengembara

View previous topic View next topic Go down

bekalan untuk pengembara

Post  exame on Thu Jun 25, 2009 10:02 pm

assalamualaikum, sahabat2 sekelian.

apabila kita mengembara,sudah tentu tempat yang kita pergi berbeza dengan tempat kita tinggal.Oleh itu kita memerlukan bekalan.kita tidak tahu apa bekalan yang kita nak bawa.
contohnya kita nak pegi beejing.
kita nakmelawat kemana
cuaca nya macammana
kesihatan kita kena jaga
makanan kita halal ke haram.
jangan pulak kita terkejut melihat orang sana pipi merah.

untuk kesihatannya kita kena siap sedia.klu kita pegimusim sejuk.
sambung jika ada forum

exame

Zodiac : Scorpio Posts : 5
Join date : 25/06/2009
Age : 53
Location : tin

View user profile

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  hafizul on Fri Jun 26, 2009 9:25 am

betul tu..sebelum kita ke tempat yang ingin ditujui sebaiknya kita mengenal ciri tempat tersebut agar kita dapat membuat persediaan sebaiknya...

hafizul

Zodiac : Leo Posts : 49
Join date : 24/06/2009
Age : 28
Location : PERAK

View user profile http://alfaqirulfani.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  jiwabesaar on Sat Jun 27, 2009 11:18 pm

emm..btol2..kita mesti tahu maklumat basic tempat yang dituju. serta maklumat terkini tempat yang dituju.agar perjalanan dan perlancongan kita berjalan lancar. jocolor

jiwabesaar

Zodiac : Aries Posts : 51
Join date : 24/06/2009
Age : 29
Location : bachok,kelantan

View user profile

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  hafizul on Sun Jun 28, 2009 3:07 am

kalau tak tanhu jangan malu segan bertanya..kita di tempat orang ...hehehe. Laughing

hafizul

Zodiac : Leo Posts : 49
Join date : 24/06/2009
Age : 28
Location : PERAK

View user profile http://alfaqirulfani.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  Mr.piey on Sun Jun 28, 2009 5:29 am

skrg bekalan nk penting nya kewangan dan ilmu jer
p mana2 pun leh hidup
Laughing Laughing Laughing

Mr.piey

Zodiac : Capricorn Posts : 23
Join date : 24/06/2009
Age : 30
Location : bandar baru bangi

View user profile

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  hafizul on Sun Jun 28, 2009 7:25 am

betul tu...tapi yang paling penting ialah ilmu...saya tertarik dengan pengalaman Dr Hm Tuah menceritakan bahawa beliau pernah berada di luar negara mengembara tanpa berbekalkan wang...

hafizul

Zodiac : Leo Posts : 49
Join date : 24/06/2009
Age : 28
Location : PERAK

View user profile http://alfaqirulfani.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  hafizul on Sun Jun 28, 2009 7:26 am

eh..teringat maksud ayat seribu dinar yang selalu kita baca
" sesiapa yang bertaqwa kepada Allah akan dipertemukan jalan keluar ( dari segala masalah )"

hafizul

Zodiac : Leo Posts : 49
Join date : 24/06/2009
Age : 28
Location : PERAK

View user profile http://alfaqirulfani.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  exame on Thu Jul 02, 2009 8:47 pm

hafizul wrote:eh..teringat maksud ayat seribu dinar yang selalu kita baca
" sesiapa yang bertaqwa kepada Allah akan dipertemukan jalan keluar ( dari segala masalah )"

maaf lama x buka laman ni sebab sibuk

exame

Zodiac : Scorpio Posts : 5
Join date : 25/06/2009
Age : 53
Location : tin

View user profile

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  Mr.piey on Fri Jul 03, 2009 6:41 am

hafizul wrote:betul tu...tapi yang paling penting ialah ilmu...saya tertarik dengan pengalaman Dr Hm Tuah menceritakan bahawa beliau pernah berada di luar negara mengembara tanpa berbekalkan wang...


mmg bleh terima mengembara tanpa berbekalkan wang.....
dgn ilmu tu lah kite leh mendapat wang


lol! lol! lol!

Mr.piey

Zodiac : Capricorn Posts : 23
Join date : 24/06/2009
Age : 30
Location : bandar baru bangi

View user profile

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  exame on Tue Jul 07, 2009 11:41 pm

jiwabesaar wrote:emm..btol2..kita mesti tahu maklumat basic tempat yang dituju. serta maklumat terkini tempat yang dituju.agar perjalanan dan perlancongan kita berjalan lancar. jocolor

jiwa besar kalu nak pegi beejing bawalah serunding daging .boleh dimakan dengan roti.
disana musimapa yer

exame

Zodiac : Scorpio Posts : 5
Join date : 25/06/2009
Age : 53
Location : tin

View user profile

Back to top Go down

Istanbul

Post  hellibra2 on Fri Jul 02, 2010 3:55 am

Assalamualaikum,
Ya, memang praktikal kalau kita buat homework sebelum pergi ke sesuatu tempat baru. Ini boleh dilakukan dgn buat research dari internet atau bertanya. Sesiapa yg hendak ke Istanbul dan ingin bertanya tentang tempat2 di sana boleh tanya. Bukan saya tau semua tempat sbb Istanbul besar tapi tempat2 yg pelancong selalu pegi/ziarah kerap saya pegi bermain di situ, Alhamdulillah.

hellibra2

Posts : 23
Join date : 01/07/2010
Location : Shah Alam, Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  pak chik on Fri Jul 02, 2010 8:18 pm

hellibra2 wrote:Assalamualaikum,
Ya, memang praktikal kalau kita buat homework sebelum pergi ke sesuatu tempat baru. Ini boleh dilakukan dgn buat research dari internet atau bertanya. Sesiapa yg hendak ke Istanbul dan ingin bertanya tentang tempat2 di sana boleh tanya. Bukan saya tau semua tempat sbb Istanbul besar tapi tempat2 yg pelancong selalu pegi/ziarah kerap saya pegi bermain di situ, Alhamdulillah.

Bestnya Istanbul.... bilalah saya nak sampai disana, adakah tiket murah ke sana, berapa kita boleh dapat...

pak chik

Posts : 24
Join date : 30/08/2009
Location : Kuala Lumpur

View user profile

Back to top Go down

Re: Istanbul

Post  hellibra2 on Sat Jul 03, 2010 9:34 am

pak chik wrote:
hellibra2 wrote:Assalamualaikum,
Ya, memang praktikal kalau kita buat homework sebelum pergi ke sesuatu tempat baru. Ini boleh dilakukan dgn buat research dari internet atau bertanya. Sesiapa yg hendak ke Istanbul dan ingin bertanya tentang tempat2 di sana boleh tanya. Bukan saya tau semua tempat sbb Istanbul besar tapi tempat2 yg pelancong selalu pegi/ziarah kerap saya pegi bermain di situ, Alhamdulillah.

Bestnya Istanbul.... bilalah saya nak sampai disana, adakah tiket murah ke sana, berapa kita boleh dapat...

Assalamualaikum Pakcik dan Sahabat2,
Ya, Istanbul memang bandaraya dunia yg mengkagumkan - bersejarah, eksotik, chaotic, romantik... Saya tak pernah dan belum lagi jemu dgnnye walaupun dah berulang ke sana lebih 10 kali. Banyak lagi ceruk cornernya yg saya belum ronda dan kaji, tapi InshaAllah akan pegi ke sana lagi nanti. Tentang harga tiket tak menentu, Pak Cik, kekadang lebih RM4K, kekadang kurang sikit, kekadang RM2K lebih sikit(ini untuk return ticket ya). Ia bergantung pada syarikat penerbangan, musim, promosi, dan situasi global. Umpamanya semasa epidemik bird flu beberapa tahun dulu suami saya dapat tiket US$800 (return) dari Istanbul-KL. Kita juga boleh dpt tiket diskaun kalau kita beli online. Website yg kami selalu gunakan utk mendapatkan tiket dgn harga yg kompetatif ialah Expedia.com. MAS antara syarikat penerbangan yg jual tiket agak mahal. Gulf Air murah sikit, mungkin kerana dia transit di Dubai atau Bahrain. Apa2 pun Pakcik atau sesapa pun yg hendak ke mana2, shop for ticket dulu dari pelbagai syarikat penerbangan dan dari website tiket. Terima kasih. Cool

hellibra2

Posts : 23
Join date : 01/07/2010
Location : Shah Alam, Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: bekalan untuk pengembara

Post  Sponsored content Today at 7:25 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum