Latest topics
» mengembara ke china secara backpack
Fri Oct 28, 2011 9:09 am by amir

» Assalamualaikum...
Sat Sep 17, 2011 8:59 am by salma

» 7 masjid menarik di dunia
Sun Dec 05, 2010 2:50 am by pak chik

» Adab-adab Bermusafir
Sun Dec 05, 2010 2:48 am by pak chik

» Kembara Tempatan
Sun Oct 24, 2010 6:11 am by zam

» makanan muslim yang power sepanjang pengembaraan.
Sun Oct 24, 2010 6:09 am by zam

» Majlis Pelancaran KKMM Peringkat Negeri Johor
Sun Oct 24, 2010 6:05 am by zam

» Taman Negara Tanjung Piai
Sat Aug 28, 2010 3:18 am by zam

» Transit di Dubai International Airport
Sun Jul 11, 2010 5:38 am by hellibra2

Gallery


Who is online?
In total there is 1 user online :: 0 Registered, 0 Hidden and 1 Guest

None

[ View the whole list ]


Most users ever online was 121 on Tue Mar 08, 2011 10:57 am

Selamat Datang ke DQ =)

View previous topic View next topic Go down

Selamat Datang ke DQ =)

Post  annamir on Thu Jun 25, 2009 4:09 am

Selamat datang ke Darul Quran JAKIM...
terletak di Kuala Kubu Bharu, Selangor.
Salah satu kawasan menarik dan menjadi tumpuan ramai terutamanya para fotografer yang cintakan keindahan Tasik Huffaz dan Masjid DQ yang tersergam indah di tepi tasik tersebut berlatarbelakangkan gunung yang indah.
Subhanallah, sungguh indah alam ciptaan Tuhan, apa lagi yang hendak kita munkirkan...

Baiklah, sebagai permulaan, saya paparkan di sini koleksi fotografi saya berkenaan Darul Quran di sini untuk tatap semua, entah2 ada yang akan terpaut hati nak berkunjung ke Darul Quran, institusi tahfiz al-Quran tertua di Malaysia, dan bernaung di bawah JAKIM sepenuhnya...

SILA klik pada gambar untuk melihat dengan lebih besar
dan untuk meninggalkan komentar dan kritikan atas hasil2
fotografi saya ya Smile



*Nota: Awan di dlm gambar ni adalah manipulated image ya!



*Momen yg mengujakan saya!



*Nota: Ini adalah imej HDR yang menggunakan 3 exposure tangkapan dan di blend menggunakan perisian Photomatix dan Photoshop.



*Nota: Ini salah satu koleksi fotografi sunset (mentari terbenam) saya di Tasik Huffaz DQ.

OK, berikut pula sebahagian daripada candid para pencinta alam melalui lensa (fotografer) yang sedang merakamkan pemandangan di Darul Quran:

Behind The Scene #1

*Nota: Beliau adalah pelancong dan sahabat fotografer saya dari Indonesia; Doktor Budie.



*Nota: Dua orang sahabat fotografer yang datang dari Dubai utk menghayati ciptaan Allah di bumi DQ. Klik gambar.



*Klik gambar untuk ketahui siapa mereka =)

Meet my flickr friends =)

*Klik gambar untuk melihat hasil2 gambar mereka melalui link yang saya sediakan dalam description gambar di atas Smile

annamir

Posts : 8
Join date : 25/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Datang ke DQ =)

Post  qurrata_ayun on Thu Jun 25, 2009 4:40 am

Subhaanallah... very beautiful view.. and so the pic! I love you

qurrata_ayun

Zodiac : Taurus Posts : 8
Join date : 24/06/2009
Age : 40
Location : Kajang

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Datang ke DQ =)

Post  hafizul on Thu Jun 25, 2009 6:44 am

subhanallah..indahnya kawasan yang di payungi Allah taala.seindah penghuninya yang selayaknya di gelar Al-quran bergerak..semoga istiqamah dalam menempuh jalan ini. Very Happy

hafizul

Zodiac : Leo Posts : 49
Join date : 24/06/2009
Age : 28
Location : PERAK

View user profile http://alfaqirulfani.blogspot.com/

Back to top Go down

ia indah

Post  ab ammar on Thu Jun 25, 2009 8:10 am

memang mengkagumkan.
pertama mata melihat ,otak terus berkata yang indah diluar negara
rupanya...
tak jauh.
terimakasih atas info.semoga satu hari nanti dapat bawa keluarga kesana.insyaAllah

ab ammar

Posts : 42
Join date : 24/06/2009
Location : penang

View user profile

Back to top Go down

dengan izin nak minta copy pic.

Post  ab ammar on Thu Jun 25, 2009 8:13 am

minta keizinan dari pemilik gambar untuk copy gambar tersebut..
untuk sebaran dan stok .

ab ammar

Posts : 42
Join date : 24/06/2009
Location : penang

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Datang ke DQ =)

Post  annamir on Thu Jun 25, 2009 7:49 pm

@AB AMMAR: InsyaAllah boleh guna gambar2 tu utk simpanan peribadi sahaja ya, utk tujuan penerbitan tidak dapat diizinkan kerana semua gambar2 tu mempunyai © COPYRIGHTS (Hak Cipta) yang memerlukan kepada royalti dan sebagainya Smile

annamir

Posts : 8
Join date : 25/06/2009

View user profile

Back to top Go down

terimakasih daun keladi

Post  ab ammar on Fri Jun 26, 2009 10:57 am

tahnks encik anamir.yes, untuk stok peribadi aje.tq

ab ammar

Posts : 42
Join date : 24/06/2009
Location : penang

View user profile

Back to top Go down

Suhanallah...

Post  xxxray71 on Fri Jun 26, 2009 12:42 pm

Askum.

Wah, tiada bait-baik kata yang dapat diucap ketika menatap foto-foto yang disanp tu! Boleh menang hadiah fotografi. Saya juga berminat dalam fotografi tapi belum lagi pergi kursus sebab kesibukan masa. Boleh saya dapatkan tips bagaimana nak ambil gambar yang cantik itu? Harap dapat berkongsi ilmu ye.
Very Happy

Sekian, tkasih

xxxray71

Zodiac : Sagittarius Posts : 7
Join date : 24/06/2009
Age : 44
Location : KL

View user profile

Back to top Go down

indahnya ciptaan ilahi

Post  jiwabesaar on Fri Jun 26, 2009 8:22 pm

subhanallah..cantik pemandangan..sesuai dengan tempatnya. tempat yang dipenuhi keberkatan insyaallah..

jiwabesaar

Zodiac : Aries Posts : 51
Join date : 24/06/2009
Age : 29
Location : bachok,kelantan

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Datang ke DQ =)

Post  hafizul on Sat Jun 27, 2009 5:08 am

saya pernah berkunjung ke Dq bbrapa tahun yang lepas..memang indah dan permai klku menghafaz kt dalam masjid tu sambil pandang tasik mmg mudah ingat...perpustakaan pun rasanya mengadap ke tasik..subhanallah...

hafizul

Zodiac : Leo Posts : 49
Join date : 24/06/2009
Age : 28
Location : PERAK

View user profile http://alfaqirulfani.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Selamat Datang ke DQ =)

Post  hafizul on Sat Jun 27, 2009 5:10 am

ha..satu lagi sapa yang ada tips2 untuk mudahkan hafalan alquran kongsi2 la ye

hafizul

Zodiac : Leo Posts : 49
Join date : 24/06/2009
Age : 28
Location : PERAK

View user profile http://alfaqirulfani.blogspot.com/

Back to top Go down

tips hafal

Post  jiwabesaar on Sat Jun 27, 2009 11:09 pm

emm..btol jgak ckp en. hafizul 2 kan..kalo la tdk keberatan bley la kiranya annamir share bersama2 kita tips menghafal yg betul utk kebaikan bersama..almaklumlah pelajar DQ nie mmg kuat hafal kan..hafal al-quran.mesti ade tips2 nya kan..bley la share ye.. Very Happy

jiwabesaar

Zodiac : Aries Posts : 51
Join date : 24/06/2009
Age : 29
Location : bachok,kelantan

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Datang ke DQ =)

Post  annamir on Tue Jun 30, 2009 8:58 pm

TERIMA KASIH semua atas respon yang diberikan.
Bagi saya fotografi salah satu cara untuk kita mendekatkan diri dengan Sang Pencipta, banyak yg boleh kita hayati di sebalik seni sesuatu foto itu sebenarnya.
Saya pun masih baru dlm dunia fotografi, baru setahun jagung kenal kamera DSLR ni, dan setakat ni x pernah lagi pergi kursus fotografi! Saya banyak belajar dari kawan2 fotografer dan juga melihat hasil kerja fotografer yg lain di FLICKR. Kemudian saya cuba adaptasikan hasil2 kerja mereka ke dalam 'karya' saya. Try & error itu semestinya perlu ada, barulah kita boleh tahu kekurangan yg ada dlm setiap hasil karya kita nanti.

Tentang teknik hafazan al-Quran pula, semuanya kena dari hati kecil kita, NIAT adalah amat penting, bukan diniatkan utk tujuan lain (spt nak dpt title Al-Hafiz dsb!), sebaliknya niat adalah ikhlas semata2 kerana nak menjunjung Kalimah ALLAH agar ia terus tersebar dan kekal gah selama2nya...
Yang pasti, kena jauhkan diri dari maksiat dan perkara yang 'lagho' supaya hati sentiasa bersih, maka mudahlah untuk kita 'mengingati' apa yg dihafaz...

"Menghafaz itu mudah, tetapi menjaga hafazan agar sentiasa kekal itu bukanlah suatu yang mudah!"

Itulah tips secara ringkas yg dapat saya kongsikan untuk semua sahabat, agar ia dapat sedikit sebanyak membantu entum semua =)

annamir

Posts : 8
Join date : 25/06/2009

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Datang ke DQ =)

Post  jiwabesaar on Thu Jul 02, 2009 10:37 am

tima kasih annamir atas tips hafalan 2.hmm..mmg betul kata2 nta. menghafal 2 mudah tetapi nak mengekalkan ape yang telah dihafal 2 memang ssh.. Very Happy

jiwabesaar

Zodiac : Aries Posts : 51
Join date : 24/06/2009
Age : 29
Location : bachok,kelantan

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Datang ke DQ

Post  hellibra2 on Wed Jul 07, 2010 2:57 am

Assalamualaikum,
Alhamdulillah dapat menjamu mata dengan gambar pemandangan yg cantik. Terima kasih. Memang saudara berbakat dlm fotografi ni! Very Happy

hellibra2

Posts : 23
Join date : 01/07/2010
Location : Shah Alam, Selangor

View user profile

Back to top Go down

Re: Selamat Datang ke DQ =)

Post  Sponsored content Today at 7:25 am


Sponsored content


Back to top Go down

View previous topic View next topic Back to top


 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum